Bij

Merel

Thuis

Het werken met kinderen geeft mij energie en ik vind het mooi om een steentje bij te mogen dragen aan hun ontwikkeling.

Informatie

Op de opvang zijn twee ledikantjes beschikbaar. Als er meerdere bedjes tegelijk nodig zijn, zal er gebruik gemaakt worden van een campingbedje

Baby’s slapen op hun rug. Buikslapen kan in goed overleg, er dient dan een formulier voor buikslapen ingevuld en ondertekend te worden. 

Doe uw kind makkelijk zittende kleding aan die ook vies mag worden i.v.m. knutselen, knoeien en buiten spelen.

In de zomer bij erg warm weer zou het fijn zijn als er zwemkleding en eventueel 2 zwemluiers mee gegeven kunnen worden, zodat er met water gespeeld kan worden. Kinderen dan graag thuis vast een keer insmeren. Gastouder zal zorgen voor zonnebrand voor op de opvang en zorg dragen dat u kind voldoende ingesmeerd wordt gedurende de dag. 

Bij regen is het fijn als er regenkleding en regenlaarsjes mee kunnen komen. We zullen ook met slechter weer naar buiten gaan. En denk in de winter aan iets om uw kind warm te houden: sjaal, muts en handschoenen.

Het mee brengen van eigen speelgoed, liever niet. Er zal voldoende speelgoed op de opvang aanwezig zijn.

Ziekte kind:

Onder ziekte wordt verstaan:

  • koorts
  • besmettelijke ziekte
  • diarree
  • overgeven
  • huiduitslag
  • verontrustende verschijnselen
 

Het kind wordt thuis ziek:

De ouder/verzorger mag het kind niet brengen en laat de ouder/verzorger zo snel mogelijk aan Bij Merel Thuis weten dat het kind afwezig zal zijn.
Bij twijfel kan er in de ochtend telefonisch overlegd worden of het kind wel of niet kan komen.

Bij afwezigheid ivm ziekte worden de opvanguren doorbetaald.

De eerste 2 ziekte weken van het kind worden door Bij Merel Thuis in rekening gebracht, mocht het onverhoopt langer duren dan brengt Bij Merel Thuis op deze twee weken na de uren niet in rekening.

Het kind wordt tijdens de opvang ziek:

Wanneer het kind tijdens de opvang ziek wordt. Dan dient de ouder/verzorger het kind binnen 2 uur, nadat Bij Merel Thuis hierover heeft gebeld, op te komen halen. Bij Merel Thuis neemt contact op met de contactpersoon zoals vermeld op het formulier ‘persoonlijke informatie opvang kind’. De uren dat het kind niet aanwezig is geweest als gevolg van ziekte, worden op bovenstaande wijze in rekening gebracht.

Ziekte van gastouder:

Als de gastouder ziek is, zal zij de ouders/verzorgers hier direct over informeren. Bij Merel Thuis biedt geen vervangende gastouder. De ouder/verzorger is zelf verantwoordelijk voor de opvang tijdens deze dagen. De ziekte dagen van de gastouder worden niet in rekening gebracht. Bij Merel Thuis neemt contact op met de contactpersoon zoals vermeld op het formulier ‘Persoonlijke informatie opvangkind.

Geplande afwezigheid:

Gastouder:

De dagen dat de gastouder niet aanwezig is informeert zij de ouders/verzorgers 4 weken, voorafgaand aan de betreffende dag. Tijdens vakantie van de gastouder, is de opvang gesloten. Deze dagen/weken worden niet in rekening gebracht. 

Opvangkind:

De dagen dat het kind niet opgevangen hoeft te worden, informeert de ouder/verzorger de gastouder 4 weken, voorafgaand aan de betreffende dag. De dagen dat het kind niet aanwezig is worden in rekening gebracht door de gastouder. Gaat het opvangkind op vakantie dan worden de eerste twee vakantie weken in rekening gebracht door de gastouder, de aangesloten weken die daarop volgen worden niet in rekening gebracht.

Extra opvang:

Extra opvang kan aangevraagd worden, hier zit geen uiterlijke datum aan gebonden. Is er op de benodigde dag nog plek dan kan dit altijd.

Structurele wijzigingen:

Structurele wijzigingen dienen vier weken van te voren vermeld te worden.

Overlegstructuur:

Begin en eind van de dag is er een moment voor een korte overdracht en vragen. Voor korte vragen mededelingen tussendoor kan er gebruik gemaakt worden van Whatsapp. Voor langere en inhoudelijke vragen/informatie kan er een afspraak geplant worden voor een gesprek.
Mocht u het leuk vinden om af en toe een foto toegestuurd te krijgen via whatsapp, is dit mogelijk. Wel dien je hier toestemming voor te geven in het formulier ‘persoonlijke informatie opvang kind’.

Wennen:

Uw kind kan 2 uur komen wennen bij de gastouder. Deze worden de eerste keer niet in rekening gebracht. Mocht u vaker dan 1 keer willen wennen, mag dit uiteraard in overleg, maar worden deze uren wel in rekening gebracht.

Openingsdagen en tijden:

De opvang is geopend op:

– maandag

– dinsdag

– donderdag

– vrijdag

In goed overleg ook in het weekend, avond en feestdagen mogelijk. (voor 7 uur, na 18:00, weekend en feestdagen bij afname 150% uurtarief).

Minimale dagafname 10 uur.

Buiten de afgesproken uren kunnen er extra uren worden aangevraagd of ruildagen indien mogelijk.

Betaling:
Het uurtarief is €7,35 bruto.

De ouder betaalt binnen 5 dagen na facturering. Bij herhaaldelijk niet tijdige betaling (3 x) brengt de gastouder een boete van €50,- in rekening bij de ouders.

Bij openstaande rekeningen van meer dan twee maanden, zal er een incassobureau ingeschakeld worden. De kosten voor het incassobureau zullen in rekening worden gebracht.

Wordt uw kind/de kinderen eerder opgehaald of later gebracht, dan worden de oorspronkelijke afgesproken uren in rekening gebracht.

Officiële feestdagen:

Op officiële feestdagen is de opvang gesloten. Deze dagen zullen doorberekend worden als dit op een opvangdag valt. De dagen die hieronder vallen in 2024 zijn:

Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari 2024)

tweede paasdag (maandag 1 april 2024)

hemelvaartsdag (donderdag 9 mei)

tweede pinksterdag (maandag 20 mei)

1e en 2e kerstdag (woensdag 25 december en donderdag 26 december)

Voeding:

Ontbijt, tussendoortjes, middag en eventueel avondmaaltijd wordt verzorgd door de gastouder.

Uitgezonderd flesvoeding. Deze dient zelf meegegeven te worden.

Bij flesvoeding graag per voeding in een bakje of poedertoren meegeven en aangeven hoeveel water hier nog bij moet, ook graag een extra voeding mee geven.

Bij borstvoeding een extra voeding voor in de vriezer, voorzien van naam en datum.

Bij allergieën of andere wensen bespreken we waar de gastouder voor zorgt en wat ouders zelf meegeven.

Bij de gastouder zal over het algemeen gezond gegeten worden. Er zal voornamelijk water, thee of melk gedronken worden. In overleg kan er limonade aangeboden worden.

De maaltijden bestaan uit:

– eventueel ontbijt

– fruit

– lunch

– tussendoortje

– eventueel avondeten ( na 6 uur)

Snoep geef ik de kinderen in principe niet. Uitgezonderd bij feestdagen of speciale momenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chocolade eitje met Pasen of een paar pepernootjes met Sinterklaas.

Verzorging:

De ouder dient de verzorgingsmaterialen mee te geven. Hieronder vallen:

– Luiers.

– slaapzak.

– Reservekleding. (min. 2 setjes)

– Speentje.

– Fles.

– Knuffel

– eventueel slofjes in de winter

 

Vervoer:

De gastouder zal op doordeweekse dagen de eigen kinderen naar school moeten brengen en op moeten halen. Zij zal met de kinderen en kinderwagen heen en weer lopen/fietsen afhankelijk van het aantal aanwezige kinderen en de leeftijd van de kinderen.

De gastouder beschikt over rijbewijs B. Heeft alleen niet dagelijks vervoer beschikbaar.
De gastouder heeft beschikking over een fiets met fietszitje.

Ophalen door derden:

Indien de ouder(s)/verzorger(s) het kind aan het einde van de opvang dag niet kunnen ophalen en hij/zij wordt opgehaald door derden, wil de gastouder geïnformeerd worden wie het kind op zal komen halen.

Traktatie beleid:

Is uw kind jarig. Gefeliciteerd. Wij zullen er een extra leuke dag van maken. Wilt u van te voren aangeven wanneer dit gevierd mag worden? Trakteren mag, wel graag iets waar niet te veel snoep in zit. 

Medicatie beleid:

Heeft uw kind medicatie nodig? Dit kan gegeven worden. Wel moet er een formulier voor ‘toedienen medicijnen’ ingevuld worden en dienen nieuwe medicijnen eerst thuis een keer gegeven te worden i.v.m. eventuele allergische reacties.

Veiligheid en hygiëne:

  • Jaarlijks vindt er een risico-inventaris plaats vanuit het gastouderbureau, waarbij gelet wordt op de veiligheid in en rondom de opvanglocatie. De risico-inventarisatie is op de locatie aanwezig om in te zien.
  • Omdat er baby’s rond kruipen is het hygiënischer dat er in huis niet op schoenen wordt gelopen. Uw kind kan bij aankomst de schoenen uittrekken en op slofjes (zelf meegeven) of op sokken lopen.
  • Ieder kind slaapt in een schoon ledikantje met schoon beddengoed.  
  • Eetstoelen worden na iedere maaltijd schoon gemaakt
  • Het huis is voorzien van veiligheidstoepassingen zoals stopcontactbeveiliging, traphekje, veilige bedjes met Aerosleep matrasbeschermer en hoeslaken, brandmelders en een afgesloten tuin.
  • Voordat wij aan tafel gaan worden eerst de handen gewassen. Handen wassen doen wij ook na elke toiletbezoek en na het buiten spelen.
  • Toilet zal in de ochtend en tussendoor op de dag schoongemaakt worden.
  • De opvangruimte wordt geregeld gestofzuigd en gedweild. 
 

Pedagogische visie

Het kind staat centraal. Ik vind het belangrijk om de kinderen een veilig leef- en ervaringswereld te bieden, waarin zei zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Gevoelens mogen er zijn: blij, verdrietig, verlegen, boos, etc. De kinderen hebben de mogelijkheid om samen te spelen en leren hierdoor spullen delen, voor zichzelf opkomen en gevoelens van zichzelf en de ander te kennen en hier onder begeleiding mee om te gaan. Er zal gedurende de dag een vast ritme zijn in eet en drink momenten. Dit gebeurd altijd aan tafel. Daarnaast worden er verschillende activiteiten aangeboden zoals: knutselen, tekenen, sensopathisch materiaal, boekjes lezen, bewegen in de vorm van kinderyoga, dansen of een parcours te maken. Verder gaan we waar mogelijk is naar buiten in de tuin, speeltuin of de omgeving en kan er binnen vrij gespeeld worden. Het speelgoed zal regelmatig vernieuwd of verwisseld worden, zodat de nieuwsgierigheid van het kind geprikkeld blijft. Hierbij bewegen we zo veel mogelijk mee in de slaapmomenten van de kinderen. Maar het belangrijkste is dat uw kind plezier heeft. 

Observatie, Dit ben ik!

Mocht u het leuk vinden kan de gastouder gedurende de opvang uw kind observeren aan de hand van dit ben ik! Hierbij wordt bij een leeftijd van 5, 10, 15, 26, 32, 38 en 44 maanden een observatie lijst ingevuld, waarbij gekeken wordt hoe een kind zich ontwikkeld. Zo kan er goed gezien worden hoe uw kind groeit in de ontwikkeling. Mocht u dit willen dient er wel een toestemmingsformulier observatie en overdracht ingevuld te worden.

Huisregelsovereenkomst 2024